TreśćMenu
Logo
 

Apartamenty przy ul. Hożej

Projekt obejmuje patio główne i boczne w holu budynku mieszkalnego. W patio głównym znajduje się plac zabaw, z usytuowanymi na piasku drewnianymi urządzeniami wg projektu autorskiego, z motywem fali. Roślinność to pasowe zestawienie krzewów i pojedynczych drzew liściastych. Po przeciwległej stronie patio znalazły się geometryczne, reprezentacyjne rabaty z berberysów, zimozielone rośliny okrywowe oraz formowane drzewa liściaste. Całość podkreślają opaski z jasnego żwiru i umocowane w nim lampy najazdowe.

Patio boczne nawiązuje swym charakterem do renesansowego ogrodu przypałacowego. Kompozycję tworzą nasadzenia liniowe z berberysów, ciętych w formie fali. Nasadzenia te przełamano drewnianymi rzeźbami użytkowymi (ławki) oraz kolumnową odmianą berberysu, o purpurowych liściach. Pasy z bukszpanu przeplatane są nawierzchnią z jasnego żwiru, w którym posadzone zostały wysokie rośliny cebulowe (czosnek ozdobny). W tle, zaprojektowano rozpostarte na palmetach pojedyncze egzemplarze buka oraz pnącza. Na ścianie kończącej patio, dla podkreślenia osi głównej zaprojektowano otoczone pnączami lustro w stalowej ramie, dające efekt "oszukanej perspektywy".

 

Lokalizacja: ul. Hoża 55, Warszawa, dziel. Śródmieście

 

Statut: oczekuje na realizację

 

 

 
 
 
Copyrights © Centrum Chirurgii Drzew. Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja Polyester Studio